måndag 18 mars 2019

Varför missar vi fötterna?



Alla personer med diabetes löper risk att utveckla fotkomplikationer, men utbildning och information minskar risken för allvarliga fotkomplikationer. Det konstaterades redan 1998 när Konsensuttalandet – Diabetikers fotproblem publicerades. 
”Patienternas fötter måste inspekteras regelbundet i samband med återkommande besök. Det räcker inte med att intervjua patienten om fotproblem, eftersom omkring var fjärde person med diabetes som har ett pågående fotsår, förnekar sårets existens på en direkt fråga” påpekade professor Jan Apelqvist i samband med konsensusuttalandet. 

Man konstaterade också att preventiv fotvård med en utbildad fotterapeut i teamet som inspekterade fötterna och regelbundet kontrollerade patientens skor var en stor tillgång.

De senkomplikationer som förknippas med fötterna är neuropati och angiopati (nedsatt cirkulation) Neuropatin har ett smygande förlopp. Vanliga tecken är bortfall av ytlig känsel, muskelförtvining, nedsatt svettsekretion och bortfall av behåring. Det brukar leda till torra fötter med sprickor på t.ex hälar och förhårdnader på belastningsytor. Den nedsatta cirkulationen orsakas dels av ateroskleros i benens stora artärer (makroangiopati) dels av störningar i kapillärerna (mikroangiopati)

Personer med diabetes har rätt att få sina fötter undersökta regelbundet vid läkar och/eller diabetessköterskebesök skriver Socialstyrelsen i Nationella Riktlinjer för Diabetesvården,     det är en enkel och kostnadseffektiv undersökning som består av; palpering av fotpulsarna, ankeltrycksmätning – om det behövs. Stämgaffel (128 mHz) och monofilament (5,07) Resultatet av fotstatusen ska riskbedömas enl NDR (Nationella Diabetesregistret)
                                                                                                                                              
Nu när vi vet allt detta, så bör ju alla personer med diabetes få sina fötter undersökta eller hur? Men så är inte fallet.
Upplysningskampanjen Diabetes-kollen (2018) med Netdoktor som stöddes av Storstockholms Diabetesförening (SSDF) och Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS) hade ca 80.000 besök under kampanjen. Ungefär 8.500 personer genomgick utbildningen och har även besvarat patientundersökningen med frågor om vård och behandling. Ca 3.700 hade typ 2 diabetes. 55% har det senaste året fått en grundlig fotundersökning utan strumpor och skor.

Vad hände med de andra 45%? Hade de strumporna och skorna på sig under undersökningen eller fick de bara en fråga ….”och hur står det till med fötterna då??”   Vården missar ofta fötterna!
Alla vet att fötterna ska undersökas, ändå sker det i allt lägre omfattning. Det pekar mot strukturella problem eller ersättningssystem som styr bort detta.
Eller är det så enkelt..? att fötterna sitter längst ner och glöms bort och känns mindre viktiga?  
      
Ann Lindström    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar